
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Wyjmujemy i wrzucamy na chwilę do wody z lodem, aby fasolka zachowała piękny, intensywny zielony kolor.
W misce łączymy fasolkę, pokrojoną w piórka cebulę oraz groszek.
Sałatkę polewamy sosem z oliwy z oliwek, wyciśniętego czosnku oraz przypraw.
Gotową sałatkę posypujemy tartym parmezanem i wedle uznania pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej