
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone w kostkę marchewkę, seler i cebulę. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, wodę, czosnek, oregano, rozmaryn i liście laurowe.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować na wolnym ogniu około godziny. Dodać osączone czerwoną i zieloną fasolę, pokrojoną w kostkę cukinię i makaron.
Gotować na nieco większym ogniu kolejne 10 minut, aż makaron będzie odpowiednio miękki. Na koniec wsypać świeże liście jarmużu. Zupę podawać na gorąco, posypaną parmezanem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej