
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Soczewicę zalewamy wodą i moczymy przez 30 minut. Następnie gotujemy 20 minut.
Ugotowaną soczewicę łączymy z groszkiem i rodzynkami. Podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Suma dzielimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni karmelizujemy miód, a następnie smażymy na nim rybę z każdej strony po kilka minut. Rybę podajemy z soczewicą.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej