Your browser does not support JavaScript! Minitarta z anchois i czerwoną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 425 ml

  • 200 g masła

  • 12 filetów anchois

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki startego parmezanu

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

  • Szczypta soli

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Minitarta z anchois i czerwoną fasolą - Krok 1

Mąkę z masłem, żółtkami, wodą i szczyptą soli zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2

Minitarta z anchois i czerwoną fasolą - Krok 2

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Kroimy na 6 części. Ciastem wykładamy wyłożone papierem do pieczenia foremki na minitarty. Nakłuwamy widelcem spód ciasta. Pieczemy w 180°C przez 10 min.

3

Minitarta z anchois i czerwoną fasolą - Krok 3

Fasolę mieszamy z parmezanem (½ szklanki) i dwiema łyżkami posiekanej kolendry.

4

Minitarta z anchois i czerwoną fasolą - Krok 4

Na podpieczone tarty wykładamy farsz z fasoli, po dwa filety anchois i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy w 180°C przez ok. 15 min., aż ciasto się zrumieni, a ser roztopi.

:)

Minitarta z anchois i czerwoną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu