
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Z podudzi kurczaka zdejmujemy skórę. Nacieramy olejem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Kurczaka umieszczamy w rękawie do pieczenia. Dodajemy tymianek i cynamon. Rękaw szczelnie zamykamy i obracamy nim, aby przyprawy dokładnie obtoczyły mięso. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Po 50 minutach wyjmujemy kurczaka z folii. Do naczynia z mięsem wkładamy pieczarki. Całość skrapiamy miodem i wsadzamy do piekarnika na 10 minut.
Upieczone mięso podajemy ze świeżym tymiankiem.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej