
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek odsączamy z zalewy i miksujemy na gładki mus.
Zmiksowany groszek mieszamy z olejem jajkami, 100g cukru oraz 30g śmietany. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Ponownie mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
20 g śmietany ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babeczki.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej