Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Zielonego groszku “Ugotowane na parze” 425 ml

  • 220 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 100 g cukru

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 50 g kwaśnej śmietany 18%

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 100 g cukru pudru

  • 50 g czekolady

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Muffinki groszkowe z czekoladą - Krok 1

Groszek odsączamy z zalewy i miksujemy na gładki mus.

2

Muffinki groszkowe z czekoladą - Krok 2

Zmiksowany groszek mieszamy z olejem jajkami, 100g cukru oraz 30g śmietany. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3

Muffinki groszkowe z czekoladą - Krok 3

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Ponownie mieszamy.

4

Muffinki groszkowe z czekoladą - Krok 4

Przygotowane ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

5

Muffinki groszkowe z czekoladą - Krok 5

20 g śmietany ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babeczki.

:)

Muffinki groszkowe z czekoladą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu