
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Cebulkę siekamy w kostkę. Dymkę drobno kroimy.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W misce umieszczamy pomidory, dymkę, cebulkę, kropimy sokiem z limonki, dodajemy kilka kropel sosu tabasco. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
W dwóch naczyniach do zapiekania układamy warstwy nachosów. Posypujemy je kukurydzą, fasolą i serem. Kolejno układamy następną warstwę nachosów i ponownie posypujemy kukurydzą, fasolą i tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 7 minut, aż ser się rozpuści. Nachosy pieczone z kukurydzą i serem podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem przygotowanej salsy pomidorowej.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej