
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- średnie
W naczyniu roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu.
Paprykę kroimy na małą kosteczkę.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub masła. Dodajemy kukurydzę i chwilę podsmażamy.
Dodajemy paprykę i znowu chwilę podsmażamy.
Zalewamy podsmażone warzywa roztrzepanymi jajkami. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż jajka na wierzchu całkowicie się zetną.
Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejJeśli zależy nam, aby zacząć dzień od lekkiego, a zarazem sytego posiłku opartego na jajkach, to przyrządźmy omlet po włosku, czyli frittatę śniadaniową. Kuchnia włoska oferuje wiele przepisów na frittatę. Robi się ją z ziemniakami, np. z batatami. Jeśli już wiemy, co to jest frittata, czas wykorzystać tę wiedzę w praktyce.
Frittata śniadaniowa uprzyjemni nam poranek. Jeśli szukamy pomysłu na obiad, to ta potrawa sprawdzi się doskonale. Przepis na frittatę z ziemniakami i zieloną fasolką pozwoli nam przygotować szybko ciepły posiłek. Dodatki komponujemy dowolnie – dodajemy warzywa na patelnię i pomysł na obiad zrealizowany. Do frittaty z warzywami możemy dorzucić szynkę, fetę i to połączyć jeszcze z suszonymi pomidorami. Frittata z warzywami to nie tylko propozycja na obiad i frittatę śniadaniową.
Coraz częściej sięga się po przepisy na dania z batatami. Batatów, zamiast tradycyjnych ziemniaków, można użyć zarówno do przygotowania frittaty śniadaniowej, jak i na obiad albo kolację. Oprócz batatów mogą się znaleźć również inne warzywa na patelni, np. brokuły czy groszek. Ten ostatni smacznie komponuje się we frittacie z szynką i groszkiem. Do frittaty z szynką pasują różne gatunki sera. Jajka i warzywa na patelni możemy połączyć z fetą np. w przepisie na frittatę z fasolą i fetą. Do frittaty z szynką możemy dodać koziego sera.