
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
W naczyniu roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu.
Paprykę kroimy na małą kosteczkę.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub masła. Dodajemy kukurydzę i chwilę podsmażamy.
Dodajemy paprykę i znowu chwilę podsmażamy.
Zalewamy podsmażone warzywa roztrzepanymi jajkami. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż jajka na wierzchu całkowicie się zetną.
Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej