Szpinak lekko rozmrażamy (np. w mikrofalówce) i umieszczamy w dzbanku blendera. Dodajemy mleko, olej, pół szklanki cukru, jajko i banan. Miksujemy na gładką masę.
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cynamon. Dodajemy zmiksowane mokre składniki i mieszamy łopatką do całkowitego połączenia.
Przygotowane ciasto wkładamy do foremek. Pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ubijamy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy serek w temperaturze pokojowej i mieszamy łopatką do połączenia. Na koniec dodajemy schłodzoną, płynną czekoladę i mieszamy do połączenia.
Dekorujemy muffinki kremem.
Napisz komentarz