
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszetkę gotujemy 7-10 minut w lekko osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą.
Do kaszy z warzywami dodajemy masło orzechowe, jogurt oraz mąkę. Mieszamy do uzyskania dość gęstej konsystencji ciasta. Doprawiamy szczyptą soli.
Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i przesmażamy na łyżce oliwy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej miękkie brokuły, podlewamy łyżką wody. Pod koniec dodajemy pokrojoną na cząstki paprykę i przesmażamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem.
Średnio rozgrzaną blachę lekko natłuszczamy. Wykładamy po porcji ciasta i pieczemy w piekarniku ok. 7-10 minut lub kładziemy blachę na kuchence i opiekamy placki z obu stron.
Twarożek mieszamy z posiekaną bazylią. Podajemy wszystko razem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej