
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Szpinak lekko rozmrażamy (np. w mikrofalówce) i umieszczamy w dzbanku blendera. Dodajemy mleko, olej, pół szklanki cukru, jajko i banan. Miksujemy na gładką masę.
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cynamon. Dodajemy zmiksowane mokre składniki i mieszamy łopatką do całkowitego połączenia.
Przygotowane ciasto wkładamy do foremek. Pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ubijamy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy serek w temperaturze pokojowej i mieszamy łopatką do połączenia. Na koniec dodajemy schłodzoną, płynną czekoladę i mieszamy do połączenia.
Dekorujemy muffinki kremem.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej