
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
W kielichu blendera umieszczamy osączoną czerwoną fasolę, banana, jajka, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Do ciasta dodajemy orzechy, mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy do formy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) około 35-40 minut. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je malinami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej