
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
W kielichu blendera umieszczamy osączoną czerwoną fasolę, banana, jajka, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Do ciasta dodajemy orzechy, mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy do formy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) około 35-40 minut. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je malinami.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejBrownie to mocno czekoladowe ciasto. Jest ciężkie i wilgotne, pięknie pachnie. Doskonale smakuje z polewą czekoladową i znakomicie komponuje się z owocami. Dobrze zasmakuje też brownie z jabłkiem i orzechami. Zaskakującą propozycją może być brownie fasolowe albo brownie z buraka. Jak się okazuje, czekoladzie po drodze również z warzywami. Gdy przyrządzimy bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli, nikt się nawet nie domyśli, jakiego składnika użyliśmy do tego ciasta.
Do brownie z czerwonej fasoli z orzechami znakomicie będą pasowały maliny. Ich słodko-kwaśny smak przełamie kakaową nutę ciasta. Jabłko i orzechy i są składnikami wielu ciast, nie tylko brownie. Możemy te dwa składniki połączyć w biszkopcie albo na kruchym cieście. Jabłko i orzechy możemy dodać także do ulubionego deseru albo zatopić w szarlotce. Słodką i delikatną gruszkę połączymy z czekoladową nutą na przykład w brownie jaglanym. Gruszki i kasza stworzą lekką odmianę tego ciasta. Aby wzmocnić nieco smak wypieku, podajmy go z ulubioną polewą.
Z polewą ciasto nabiera charakteru i smaku. Jest ona także dekoracją wielu ciast. Jaką polewą możemy ozdobić brownie? Przede wszystkim kakaową. Jeśli potrzebujemy efektownego kontrastu, to przygotujmy brownie z polewą z białej czekolady. Białej czekoladzie mogą towarzyszyć dodatki w postaci drobnych owoców albo czekoladowej posypki. Ciasto z taką polewą na pewno wygląda efektownie. Z polewą ciasto zachowuje dłużej świeżość, a także można ukryć jego różne mankamenty, np. pęknięcia. Jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki, to można podać brownie również z polewą karmelową.
Bezglutenowe brownie może być z polewą, ale koniecznie bez mąki pszennej. Różne rodzaje mąk bezglutenowych są coraz bardziej popularne. Do bezglutenowego brownie można dodać mąki kokosowej, jaglanej, owsianej. Bezglutenowe brownie z mąką migdałową? Oczywiście! Smak migdałów doskonale pasuje do kakao lub czekolady. Mąkę migdałową otrzymuje się przez zmielenie migdałów. Jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza i wapnia. Do takiego brownie można dodać jabłka i orzechy. Bezglutenowe brownie przygotujemy także z mąki kukurydzianej. W mące tej zawarta jest luteina, która zapobiega wystąpieniu chorób oczu. Takie ciasto można podać w towarzystwie polewy z białej czekolady. Aby przygotować taką polewę, wystarczy rozpuścić 100 g białej czekolady z jedną czwartą szklanki kremowej śmietanki. Czekoladowe ciasto z pikantną nutą przyrządzimy, dodając nieco chilli. Jeszcze inną wersję brownie otrzymamy, łącząc chilli i wiśnie.