Your browser does not support JavaScript! Brownie z fasoli z cynamonem i orzechami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 1 puszka Fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 425 ml

  • 100 g 艣wie偶ych malin

  • 60 g drobnego cukru

  • 35 g 艂uskanych orzech贸w w艂oskich

  • 2 jajka

  • 1 dojrza艂y banan

  • 1 艂y偶ka gorzkiego kakao

  • 陆 艂y偶eczki cynamonu

  • 陆 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Brownie z fasoli z cynamonem i orzechami - Krok 1

W kielichu blendera umieszczamy os膮czon膮 czerwon膮 fasol臋, banana, jajka, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, dok艂adnie miksujemy na jednolit膮 mas臋.

2

Brownie z fasoli z cynamonem i orzechami - Krok 2

Orzechy w艂oskie drobno siekamy.

3

Brownie z fasoli z cynamonem i orzechami - Krok 3

Do ciasta dodajemy orzechy, mieszamy 艂y偶k膮.

4

Brownie z fasoli z cynamonem i orzechami - Krok 4

Ciasto wlewamy do formy o 艣rednicy 16 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180掳C (grza艂ka g贸ra-d贸艂) oko艂o 35-40 minut. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je malinami.

:)

Brownie z fasoli z cynamonem i orzechami 鈥 mo偶na pola膰 polew膮 czekoladow膮

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bare艂a

Czy wiesz, 偶e...

Ojczyzn膮 fasoli jest Ameryka. Wyr贸偶nia si臋 nawet do 90 gatunk贸w fasoli. Te najpopularniejsze rozr贸偶nia si臋 po wielko艣ci, kolorze oraz pochodzeniu: teksa艅ska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska bia艂a fasola Coco, w艂oskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zosta艂y rozpowszechnione na ca艂ym 艣wiecie dzi臋ki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Brownie dla wielbicieli smaku czekolady

Brownie to mocno czekoladowe ciasto. Jest ci臋偶kie i wilgotne, pi臋knie pachnie. Doskonale smakuje z polew膮 czekoladow膮 i znakomicie komponuje si臋 z owocami. Dobrze zasmakuje te偶 brownie z jab艂kiem i orzechami. Zaskakuj膮c膮 propozycj膮 mo偶e by膰 brownie fasolowe 聽albo brownie z buraka. Jak si臋 okazuje, czekoladzie po drodze r贸wnie偶 z warzywami. Gdy przyrz膮dzimy bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli, nikt si臋 nawet nie domy艣li, jakiego sk艂adnika u偶yli艣my do tego ciasta.聽

Z gruszk膮, malin膮, jab艂kiem i orzechami

Do brownie z czerwonej fasoli z orzechami 聽znakomicie b臋d膮 pasowa艂y maliny. Ich s艂odko-kwa艣ny smak prze艂amie kakaow膮 nut臋 ciasta. Jab艂ko i orzechy i s膮 sk艂adnikami wielu ciast, nie tylko brownie. Mo偶emy te dwa sk艂adniki po艂膮czy膰 w biszkopcie albo na kruchym cie艣cie. Jab艂ko i orzechy mo偶emy doda膰 tak偶e do ulubionego deseru albo zatopi膰 w szarlotce. S艂odk膮 i delikatn膮 gruszk臋 po艂膮czymy z czekoladow膮 nut膮 na przyk艂ad w brownie jaglanym. Gruszki i kasza stworz膮 lekk膮 odmian臋 tego ciasta. Aby wzmocni膰 nieco smak wypieku, podajmy go z ulubion膮 polew膮.聽

Koniecznie z polew膮

Z polew膮 ciasto nabiera charakteru i smaku. Jest ona tak偶e dekoracj膮 wielu ciast. Jak膮 polew膮 mo偶emy ozdobi膰 brownie? Przede wszystkim kakaow膮. Je艣li potrzebujemy efektownego kontrastu, to przygotujmy brownie z polew膮 z bia艂ej czekolady. Bia艂ej czekoladzie mog膮 towarzyszy膰 dodatki w postaci drobnych owoc贸w albo czekoladowej posypki. Ciasto z tak膮 polew膮 na pewno wygl膮da efektownie. Z polew膮 ciasto zachowuje d艂u偶ej 艣wie偶o艣膰, a tak偶e mo偶na ukry膰 jego r贸偶ne mankamenty, np. p臋kni臋cia. Je艣li lubimy bardzo s艂odkie wypieki, to mo偶na poda膰 brownie r贸wnie偶 z polew膮 karmelow膮.

Bez glutenu

Bezglutenowe brownie mo偶e by膰 z polew膮, ale koniecznie bez m膮ki pszennej. R贸偶ne rodzaje m膮k bezglutenowych s膮 coraz bardziej popularne. Do bezglutenowego brownie mo偶na doda膰 m膮ki kokosowej, jaglanej, owsianej. Bezglutenowe brownie z m膮k膮 migda艂ow膮? Oczywi艣cie! Smak migda艂贸w doskonale pasuje do kakao lub czekolady. M膮k臋 migda艂ow膮 otrzymuje si臋 przez zmielenie migda艂贸w. Jest doskona艂ym 藕r贸d艂em magnezu, 偶elaza i wapnia. Do takiego brownie mo偶na doda膰 jab艂ka i orzechy. Bezglutenowe brownie przygotujemy tak偶e z m膮ki kukurydzianej. W m膮ce tej zawarta jest luteina, kt贸ra zapobiega wyst膮pieniu chor贸b oczu. Takie ciasto mo偶na poda膰 w towarzystwie polewy z bia艂ej czekolady. Aby przygotowa膰 tak膮 polew臋, wystarczy rozpu艣ci膰 100 g bia艂ej czekolady z jedn膮 czwart膮 szklanki kremowej 艣mietanki. Czekoladowe ciasto z pikantn膮 nut膮 przyrz膮dzimy, dodaj膮c nieco chilli. Jeszcze inn膮 wersj臋 brownie otrzymamy, 艂膮cz膮c chilli i wi艣nie.聽