
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Jajka, mąkę i mleko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji kremówki. Dodajemy szczyptę soli, cukru i oliwę. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.
Rabarbar kroimy ukośnie na kawałki. Oprószamy cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10-15 minut.
Odsączoną i opłukaną fasolę miksujemy z miodem, kakao, szczyptą soli i wodą na gładki krem.
Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.
Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym i wykładamy większość rabarbaru. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. Przekładamy na talerze. Dekorujemy pozostałym rabarbarem i posypujemy orzechami.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej