
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
¾ szklanki mąki i mleka wraz z jajkiem i wodą dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli. Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy smażymy naleśniki.
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i kukurydzę. Podsmażamy przez chwilę. Do gotowego farszu dodajemy łyżkę parmezanu.
Z mąki, mleka i masła przyrządzamy sos. Farszem nadziewamy naleśniki i każdy zawijamy. Żaroodporne naczynie lekko skrapiamy oliwą. Układamy naleśniki, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180°C, aż ser się roztopi.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej