Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 cukinia

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki startego parmezanu

  • ¾ szklanki wody (gazowanej)

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka masła

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Naleśniki z kukurydzą i kurczakiem - Krok 1

¾ szklanki mąki i mleka wraz z jajkiem i wodą dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli. Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy smażymy naleśniki.

2

Naleśniki z kukurydzą i kurczakiem - Krok 2

Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i kukurydzę. Podsmażamy przez chwilę. Do gotowego farszu dodajemy łyżkę parmezanu.

3

Naleśniki z kukurydzą i kurczakiem - Krok 3

Z mąki, mleka i masła przyrządzamy sos. Farszem nadziewamy naleśniki i każdy zawijamy. Żaroodporne naczynie lekko skrapiamy oliwą. Układamy naleśniki, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180°C, aż ser się roztopi.

:)

Naleśniki z kukurydzą i kurczakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Łukasz

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu