
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
W misce mieszamy dokładnie mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Naleśnik smażymy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy około 5 minut. Dodajemy kurczaka, smażymy, aż mięso przestanie być surowe. Wlewamy 150 g passaty, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy porwane listki bazylii, osączoną kukurydzę, mieszamy.
Na środku każdego naleśnika nakładamy farsz, zwijamy jak na krokiety, układamy w naczyniu do zapiekania. Do rondelka wlewamy passatę, dodajemy 1 łyżkę posiekanej bazylii, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Powstałym sosem smarujemy naleśniki. Na wierzchu układamy ser żółty, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) około 10-15 minut.
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej