Your browser does not support JavaScript!

Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką

Składniki

  • 1 opakowanie Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 czerwona papryka
  • ½ cebuli
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką - Krok 1

W misce mieszamy dokładnie mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli.

2.

Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Naleśnik smażymy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

3.

Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką - Krok 3

Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy około 5 minut. Dodajemy kurczaka, smażymy, aż mięso przestanie być surowe. Wlewamy 150 g passaty, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy porwane listki bazylii, osączoną kukurydzę, mieszamy.

4.

Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką - Krok 4

Na środku każdego naleśnika nakładamy farsz, zwijamy jak na krokiety, układamy w naczyniu do zapiekania. Do rondelka wlewamy passatę, dodajemy 1 łyżkę posiekanej bazylii, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Powstałym sosem smarujemy naleśniki. Na wierzchu układamy ser żółty, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) około 10-15 minut.

Smacznego!

Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.