Sałatka z marchewką i fetą

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 puszka Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy z całym ziarnami gorczycy
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka masła

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Liście sałaty myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy w większe kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, odsączone marchewki oraz mielony kmin rzymski. Smażymy, potrząsając zawartością patelni przez około 2-3 minuty, aż marchewki oblepią się mieszaniną miodu i kuminu.

W miseczce umieszczamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i pozostałą łyżeczkę miodu. Składniki łączymy przy pomocy łyżeczki. Dressing doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na dużym talerzu układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, dodajemy marchewkę, ser feta, cebulkę. Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

•ᴗ•

Młoda Marchewka Ekstradrobna

Młoda Marchewka Ekstradrobna od Bonduelle to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Pyszna, soczyście pomarańczowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, oraz stanowi idealne źródło Witaminy A. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań, w sałatkach czy w zupach.

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Pieczone bataty nadziewane cieciorką ze szpinakiem i fetą

Papryka faszerowana – blog kulinarny Warzywne Inspiracje

Papryka faszerowana po meksykańsku

Makaron z brokułowym pesto

Makaron z brokułami i gorgonzolą

Zobacz więcej takich przepisów