
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Jajka rozkłócamy z mlekiem. Dodajemy mąkę, ⅓ łyżeczki soli i 30 ml oliwy. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego i odstawiamy na 10 minut.
Do sera dodajemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i posiekaną miętą.
Z ciasta naleśnikowego smażymy dość cienkie naleśniki.
Naleśniki smarujemy twarogiem i zawijamy jak koperty.
Naleśniki obsmażamy na maśle z 20 ml oliwy na złoty kolor.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej