
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy kulki siekanego szpinaku i smażymy, aż się w pełni rozmrożą (około 5 minut).
W tym czasie szatkujemy dymkę i kroimy pieczarki w cienkie plastry.
Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy pieczarki, dymkę, kozi ser i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nieco zmiękną (kolejne 5-7 minut). Przekładamy farsz do miseczki.
W oddzielnej misce rozbijamy jajka, dodajemy sól i rozkłócamy widelcem.
Rozgrzewamy na małej patelni łyżeczkę masła i wlewamy jajka. Smażymy z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę. Układamy na talerzu i na wierzch wykładamy połowę farszu. Te same czynności powtarzamy przy drugim omlecie.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej