
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Obraną cebulę i selera naciowego kroimy w kostkę. Chili i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, selera, czosnek i chili. Smażymy przez około 3-4 minuty.
Dodajemy pomidory, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Do sosu pomidorowego dokładamy soczewicę, wlewamy około ¾ szklanki wody. Patelnię przykrywamy, gotujemy przez około 8-10 minut, aż soczewica będzie miękka.
Do sosu dokładamy odsączone marchewki, doprawiamy sos do smaku solą. Podgrzewamy przez 2-3 minuty.
Soczewicę z marchewką nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej