
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Posiekaną cebulę i papryczkę chili szklimy na maśle.
Dodajemy soczewicę i drobno pokrojone pozostałe warzywa. Smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut pod przykryciem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej