Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pączuszki z ciecierzycy i bananów z cytrynowym lukrem - Krok 1

Cieciorkę bez osączania z zalewy wsypujemy do miski. Dodajemy banany i miksujemy na gładką masę.

2

Pączuszki z ciecierzycy i bananów z cytrynowym lukrem - Krok 2

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

3

Pączuszki z ciecierzycy i bananów z cytrynowym lukrem - Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temp. ok. 160℃. Smażymy niewielkie pączuszki, wykładając po porcji ciasta łyżką na olej. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4

Pączuszki z ciecierzycy i bananów z cytrynowym lukrem - Krok 4

Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem na gładki lukier.

5

Pączuszki z ciecierzycy i bananów z cytrynowym lukrem - Krok 5

Lukrujemy pączuszki.

:)

Pączuszki z ciecierzycy i bananów z cytrynowym lukrem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu