
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie, następnie dodajemy pokrojoną ostrą papryczkę, pomidory i pół puszki Miksu fasoli z cieciorką. Dusimy około 5 minut, przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Podduszone warzywa miksujemy na gładki sos. Powstały sos mieszamy z pozostałym w puszce Miksem fasoli i cieciorki.
Tortille smarujemy oliwą i kroimy na 8 trójkątnych kawałków.
Trójkąty tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy na nich pomidorowo-fasolowo-cieciorkowy sos i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 6 minut.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej