
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Pałki z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zrumienią. Marchewki kroimy w plasterki. Dodajemy do kurczaka. Smażymy przez chwilę.
W międzyczasie przyrządzamy sałatkę. Ogórek i pomidor kroimy w półplasterki. Mieszamy z rukolą, dodajemy posiekany koperek. Skrapiamy oliwą i sokiem z połówki cytryny.
Do kurczaka dodajemy amerykańską fasolkę barbecue. Dusimy na małym ogniu 15 minut. Pałki z kurczaka w sosie z fasoli podajemy z orzeźwiającą sałatką.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej