
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Z mąki, masła, śmietany, drożdży, jajka i 1 szczypty soli zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 45 minut do lodówki.
Kaszetkę przesmażamy około 5-7 minut na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy.
Układamy plastry sera, farsz z kaszy i posypujemy poszarpanym koperkiem.
Zawijamy i kroimy ostrym nożem. Pieczemy około 14 minut w 190℃.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej