Your browser does not support JavaScript! Paszteciki z pieczarkami i cieciorką - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)


Przygotowanie

1

Paszteciki z pieczarkami i cieciorką - Krok 1

Z mąki, 1 jajka, ½ łyżeczki soli, zimnego masła i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody. Schładzamy w lodówce.

2

Paszteciki z pieczarkami i cieciorką - Krok 2

Cieciorkę osączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy pieprzem i posiekaną natką.

3

Paszteciki z pieczarkami i cieciorką - Krok 3

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt. Wykładamy farsz i zwijamy w taki sposób, by farsz znajdował się w środku.

4

Paszteciki z pieczarkami i cieciorką - Krok 4

Ostrym nożem kroimy roladę w 2-3-cm plastry i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

5

Paszteciki z pieczarkami i cieciorką - Krok 5

Pieczemy w 180℃ około 20 minut.

:)

Paszteciki z pieczarkami i cieciorką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu