Składniki

  • 3 kostki Szpinaku w Liściach Bonduelle (110 g po odmrożeniu i odsączeniu)
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 90g cukru pudru
  • 140 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Pieczenie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja do wprowadzenia do ich diety zdrowych składników. Ciasteczka szpinakowe to doskonały sposób, aby w kreatywnej formie serwować maluchom zielone warzywa. Pełne witamin i koloru będą nie tylko przyciągać wzrok, ale i zachwycać smakiem. Przygotowanie ich jest proste i nie zabiera wiele czasu, co czyni je idealnym przepisem na wspólne popołudniowe wypieki. Oto jak krok po kroku przyrządzić te zdrowe ciasteczka, które z pewnością zostaną docenione przez najmłodszych!

Przygotowanie

Wrzucanie szpinaku do blendera

Krok 1. Szpinak odmrażamy, najlepiej robiąc to dzień wcześniej, a następnie odciskamy z niego nadmiar wody i blendujemy na jednolitą masę.

Krok 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.

Mieszanie szpinaku i innych składników na jednolitą masę

Krok 3. W dużej misce łączymy szpinak z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, masłem, żółtkiem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formowanie ciastek ze szpinakowej masy

Krok 4. Formujemy z ciasta kule, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy każdą z nich dłonią.

Wstawianie ciastek szpinakowych do piekarnika

Krok 5. Wciskamy w ciasteczka kawałeczki białej czekolady i wstawiamy do piekarnika na 18 minut.

•ᴗ• Gotowe ciasteczka szpinakowe
http://Opakowanie%20mrożonego%20siekanego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle%20o%20wadze%20400g.

Szpinak Siekany w Kulkach

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Szpinak – zalety i korzyści

Szpinak to prawdziwy bohater wśród warzyw, szczególnie gdy mowa o zdrowym żywieniu dzieci. Jego liście skrywają bogactwo żelaza, które jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu. To także źródło witamin A i C, wapnia oraz antyoksydantów, które wzmacniają odporność. Dodając szpinak do ciasteczek, wprowadzasz do diety swojego dziecka składniki wspierające zdrowy rozwój mózgu i całego ciała. To znakomity wybór dla rodziców poszukujących sposobów na to, aby dzieci jadły więcej warzyw!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Domowy przepis na burgera z soczystą wołowiną i świeżymi dodatkami na drewnianej desce z listkami bazylii.

Burgery z kotletem z czerwonej fasoli

Trójkąty z soczewicą, groszkiem i ziołami

Trójkąty z soczewicą, groszkiem i ziołami

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi

Zobacz więcej takich przepisów