
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Marchew trzemy na tarce jarzynowej i przesmażamy na oliwie z czosnkiem i cebulą.
Do podsmażonej marchewki dodajemy soczewicę i całość miksujemy. Mogą pozostać niewielkie kawałki.
Do masy dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę curry i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do formy żaroodpornej lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180℃ i pieczemy około 35 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z foremki po wystudzeniu i porcjujemy wg uznania.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej