
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Buraczki blendujemy z migdałami i oliwą na gładki mus.
Dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulę, majeranek oraz sos sojowy.
Na koniec dodajemy kaszę mannę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 45 min. w temp. 175℃.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej