
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Czosnek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut w temp. 180℃ na złoty kolor.
Żurawinę namaczamy w ciepłej wodzie.
Posiekaną cebulę przesmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy starte jabłko i fasolę. Jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na mus.
Do masy fasolowej dodajemy namoczoną żurawinę, posiekany rozmaryn oraz ząbki upieczonego czosnku w całości. Mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy 45 minut w temp. 180℃. Studzimy przed pokrojeniem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej