Śledzie po chłopsku

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Śledzie to jedna z tradycyjnych potraw goszczących na wigilijnym i świątecznym stole. Jednak nie wszyscy są miłośnikami klasycznego podawania ich z cebulą. Dla wielu osób taki śledź jest zbyt wyrazisty, zbyt ostry. Często unikają go na przykład dzieci. Przez lata klasyczna wersja dania może się też po prostu znudzić. W takim wypadku doskonałym wyjściem będzie sałatka śledziowa. Inne składniki złagodzą słoność i ostrość śledzi, dzięki czemu nawet maluchy chętnie po nie sięgną. Nasza propozycja na dziś to śledzie po chłopsku – szybki, smaczny i bogaty w warzywa przepis, który pokochają twoi domownicy. Idealny zarówno na wigilię, jak i jako przekąska na domowego sylwestra w gronie znajomych.

Przygotowanie

Śledzie po chłopsku na wigilijny stole

Pokrojone śledzie i gotowane ziemniaki do sałatki „śledzie po chłopsku”

  • Krok 1. Gotowane ziemniaki, jajka i ogórki kroimy w kostkę. Filety kroimy w paski

Składniki „śledzi po chłopsku” w jednej misce

  • Krok 2. Dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek.

Dodawanie sosu majonezowego do sałatki śledziowej

  • Krok 2. Dodajemy posiekane cebule dymki i zioła. Na koniec przyprawy. Mieszamy.
•ᴗ• Sałatka śledziowa z groszkiem
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Kukurydza Złocista

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Śledzie po chłopsku – polska sałatka śledziowa

Śledzie po chłopsku to sałatka śledziowa z polskimi, ogólnie dostępnymi składnikami. Jest prosta i uniwersalna, można ją robić przez cały rok bez względu na okazję – nie tylko na Święta Bożego Narodzenia i ich wigilię, ale również w imieniny, urodziny czy na sylwestra.

Sałatka zawiera uniwersalne polskie smaki, dzięki czemu przypasuje do gustu niemal każdemu. Oprócz głównego bohatera – słonego śledzia, są tu sycące ziemniaki i jajka, kwaskowate ogórki kiszone, ostra cebulka dymka ze szczypiorem i dodający świeżości koperek. Słodyczy dodaje zielony groszek i kukurydza Bonduelle. Mieszanka saków otulona jest dodatkowo delikatnym sosem śmietanowo-majonezowym. Niebo w gębie!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado

Marcepan z fasoli

Marcepan z fasoli

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Kotleciki rybne z sosem tatarskim

Zobacz więcej takich przepisów