
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozłożonym cieście francuskim rozkładamy listki szpinaku oraz bazylię.
Posypujemy kukurydzą i pokruszonym serem.
Rolujemy luźno i ostrym nożem kroimy ciasto na 2-3-cm plasterki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w 200℃ około 20 minut na złoty kolor.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej