Your browser does not support JavaScript! Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą - Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą - Krok 2

Na rozłożonym cieście francuskim rozkładamy listki szpinaku oraz bazylię.

3

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą - Krok 3

Posypujemy kukurydzą i pokruszonym serem.

4

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą - Krok 4

Rolujemy luźno i ostrym nożem kroimy ciasto na 2-3-cm plasterki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

5

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą - Krok 5

Pieczemy w 200℃ około 20 minut na złoty kolor.

:)

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kukurydzą i gorgonzolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu