
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Gotujemy ryż.
Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy oliwą i pieczemy 20-30 minut w temp. 190℃.
Ugotowany ryż, sezam, pieczony kalafior i cieciorkę razem z zalewą miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przekładamy masę do wyłożonej pergaminem keksówki i pieczemy 45 minut w temp. 190℃. Studzimy i schładzamy przed pokrojeniem.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej