
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Wędzoną rybę obieramy ze skóry i czyścimy dokładnie z ości.
Twarożek miksujemy z chrzanem, sokiem i skórką otartą z cytryny przez około 1 minutę na wysokich obrotach miksera.
Rybę rozgniatamy dokładnie widelcem lub rozdrabniamy w malakserze.
Rozdrobnioną rybę mieszamy z ubitym serkiem. Na koniec dodajemy osączony groszek i lekko posiekaną połowę kaparów. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, jeśli to konieczne.
Pasztet przekładamy do niewielkich słoiczków lub miseczek. Zalewamy roztopionym masłem i posypujemy pozostałymi kaparami. Schładzamy.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej