
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Na oliwie przesmażamy pokrojone w kostkę cebulę, marchew i czosnek.
Dodajemy pomidory i ponownie przesmażamy przez 2-3 minuty.
Dodajemy zioła i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10-12 minut. Następnie dodajemy fasolę razem z zalewą oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 5 minut.
Dodajemy rozmrożony szpinak i połowę startego parmezanu. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę na talerzach podajemy posypaną pozostałym parmezanem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej