Składniki

  • 1 słoik Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml
  • 800 g mielonego mięsa z łopatki
  • 150 ml mleka
  • 4-5 ugotowanych jajek
  • 2 małe cebulki
  • 1 surowe jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Składniki – jak zrobić ją tanio

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 1

Czerstwą bułkę zalać mlekiem, a gdy zmięknie dobrze odcisnąć.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 2

Cebulki pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pietruszkę posiekać.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 3

Do mielonego mięsa dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, pokrojone pieczarki i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie wyrobić mięso ręką.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 4

Formę 25 cm x 23 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Połowę masy mięsnej wyłożyć do formy, a na środku ułożyć ugotowane jajka, delikatnie dociskając je do mięsa. Wyłożyć resztę mięsa na wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami

•ᴗ• Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami
http://Słoik%20marynowanych%20pieczarek%20marki%20Bonduelle.

Pieczarki Marynowane

Pieczarki marynowane tradycyjne od Bonduelle to idealna przekąska na co dzień, jak i na przyjęcie. Sprawdzą się idealnie także jako dodatek do dań obiadowych, jak i śniadania – np. do omletu. Dodadzą potrawie charakteru i wyjątkowego smaku.

Niezwykłe mielone, czyli pieczeń z jajkiem i pieczarkami

Ta potrawa jest pod wieloma względami niezwykła. To dowód na to, w co może się zamienić mielone mięso z przyprawami i dodatkami. Danie nieskomplikowane, ale efektowne. Pojawiające się na stole przy różnych okazjach – od imienin u babci po huczne wesela. Na pieczeń rzymską potrzebujemy podobnych składników, jak na kotlety mielone. Rzymska z mięsa mielonego wydaje się jednak bardziej elegancka i dostojna. Po upieczeniu wyjmujemy ją z formy i z dumą wystawiamy na stół. Pięknie przyrumieniona kusi zapachem ziół i przypraw. Podawana na ciepło do obiadu razem z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno jako przystawka i do kanapek.  Zazwyczaj szybko znika. Jeśli chcemy, możemy ją parę dni przechować w lodówce, a nawet zamrozić. 

Prosta receptura, efekt gwarantowany

Przepis na pieczeń nie jest skomplikowany. Możemy ją przyrządzić zarówno z samego mięsa wieprzowego (na przykład łopatka wieprzowa bez kości), jak i pomieszać wieprzowinę z wołowiną. Kluczową sprawą są dodatki. Podstawowe składniki są niezmienne – to oczywiście cebula, czosnek, czerstwa bułka, surowe jajko oraz sól i pieprz. Pozostałe składniki przepisu na pieczeń nie są już takie oczywiste i zależą od indywidualnych receptur. Do potrawy możemy dodać na przykład wędzony boczek. Jeszcze ciekawiej robi się, kiedy zaczynamy doprawiać pieczeń rzymską. Sól i pieprz to tylko początek. Wersja z majerankiem jest bardzo popularna. Do niego pasuje też musztarda, chrzan i odrobina smalcu dla podkreślenia smaku. Jednak nie brakuje też kucharek i kucharzy, którzy dodają tymianku z cząbrem i gałką muszkatołową. Posiekana natka pietruszki? Proszę bardzo. Dodajemy! A czy pasuje papryka słodka i kminek? Oczywiście. Możemy eksperymentować z wieloma smakami i w końcu wybrać ten idealny dla nas i naszej rodziny.

Z niespodzianką w środku

Pieczeń rzymską chętnie przygotowuje się w polskich domach na Wielkanoc. To oczywiście musi być wersja z wielkanocnym jajem. Jakże pięknie i efektownie prezentuje się ta potrawa po przekrojeniu. Zamiast z jajem kurzym, pieczeń tę możemy przygotować z jajkami przepiórczymi. Są mniejsze i będą na pewno oryginalnie wyglądały. Aby uszlachetnić pieczeń, możemy ją jeszcze owinąć w plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowaną potrawę, polaną na przykład sosem pieczarkowym, możemy z powodzeniem zaproponować na świąteczny obiad razem z ziemniakami i sałatą lodową. Pycha!

Do pieczeni rzymskiej pasują również grzyby. Porcja suszonych prawdziwków albo podgrzybków wrzucona do mięsa także urozmaici tę potrawę. Jeśli mamy w domu małe dzieci, to oczywiście przyrządzamy wersję popularnego dania z jajkiem i pieczarkami. Pieczeń z jajkiem i pieczarkami będzie nieco łagodniejsza i delikatniejsza w smaku niż wersja z grzybami leśnymi. Rzymską z pieczarkami także możemy podać na ciepło jako danie obiadowe. Tym razem na przykład z sosem koperkowym i dowolną sałatką. Do rzymskiej z pieczarkami będą pasowały też sosy musztardowy i chrzanowy. Jeśli zechcemy podać to danie w wersji na zimno do kanapek, to doskonała będzie pieczeń z marynowanymi pieczarkami. Ich dodatek wyostrzy smak. Do tego przepisu, oprócz soli i pieprzu, wystarczy dodać z przypraw tylko natkę pietruszki

Mała wielka potrawa

Rzymska z pieczarkami, z jajami kurzymi i przepiórczymi, pieczeń z marynowanymi pieczarkami i grzybami leśnymi. Można ją podawać na zimno i na ciepło z wieloma rodzajami sosów (pieczarkowym, koperkowym, musztardowym). Jedno danie – wiele możliwości.  Nie zapominajmy o niej, przyrządzajmy ją nie tylko na święta!

Komentarze 4

  • Kucharz
    5 grudnia 2021 o 12:20

    Pychotka taka pieczeń mogę jeść z żoną cały czas mniaaaaaaam

    • Warzywne Inspiracje
      6 grudnia 2021 o 15:25

      O tak, to pyszna klasyka, prawda?

  • danuta
    27 marca 2022 o 13:20

    Super,bo pieczarki dodają smaku i wyrazistosci

    • Warzywne Inspiracje
      4 kwietnia 2022 o 14:44

      To prawda <3 I świetnie pasują do mięs!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kolorowa terrina jarzynowa z jajkiem

Kolorowa terrina jarzynowa z jajkiem

Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym z kukurydzą i chili

Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym z kukurydzą i chili

Ciasto marchewkowo-kukurydziane z białą czekoladą

Ciasto marchewkowo-kukurydziane z białą czekoladą

Zobacz więcej takich przepisów