
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Pieczarki pozbawić nóżek, jeśli to konieczne obrać.
Szpinak wrzucić do rondla, dodać łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wszystko razem podsmażać, aż szpinak będzie gęsty.
Dodać pokrojone drobno gorgonzolę i camembert, przyprawić pieprzem.
Pieczarki nafaszerować, następnie wierzch posypać mozzarellą i zapiekać około 20-30 minut w piekarniku. Podawać posypane szczypiorkiem.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej