
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Cebulę i czosnek smażymy na oleju przez kilka minut. W misce umieszczamy ryż, mięso, czosnek z cebulą, natkę pietruszki, czubrycę, jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i nadziewamy farszem. Układamy na blaszce do pieczenia. Papryki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, wówczas przykrywamy papryki odciętymi „czapeczkami”.
Papryki nakładamy na talerze. Fasolkę barbecue podgrzewamy w garnku. Faszerowaną paprykę podajemy z dodatkiem gorącej fasolki w sosie.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej