Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Czerwona fasola Bonduelle Porcja na Raz (2 x 106 ml)

  • 50 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 125 ml mleka

  • 200 g piersi z indyka

  • ½ białej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona papryka

  • 150 g pomidorów koktajlowych

  • 100 g sera mozzarella

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • Sól

  • Pieprz

  • Listki bazylii do posypania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą - Krok 1

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy. Mieszamy trzepaczką do połączenia.

2

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą - Krok 2

Patelnię do naleśników o średnicy 20 cm natłuszczamy niewielką ilością oliwy i nagrzewamy. Wylewamy na nią porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy naleśniki z obu stron i odkładamy na talerz.

3

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą - Krok 3

Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i mięso kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół.

4

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso i paprykę. Smażymy przez około 7 minut, aż mięso przestanie być surowe w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy fasolę, mieszamy.

5

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą - Krok 5

Farsz nakładamy na środek każdego naleśnika, zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy pomidorki. Ser rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na naleśnikach. Wierzch posypujemy suszonym oregano. Naleśniki pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a naleśniki staną się chrupiące. Podajemy przybrane listkami bazylii.

:)

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu