Your browser does not support JavaScript! Pieczone bataty z flażoletką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Pieczone bataty z flażoletką - Krok 1

Bataty obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.

2

Pieczone bataty z flażoletką - Krok 2

Cebulę obieramy i siekamy w pióra.

3

Pieczone bataty z flażoletką - Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Układamy pokrojone bataty, cebulę, pokrojoną paprykę, sól, rozkruszone chili oraz suszoną paprykę. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.

4

Pieczone bataty z flażoletką - Krok 4

Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok, łączymy razem z oliwą i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem.

5

Pieczone bataty z flażoletką - Krok 5

Upieczone warzywa łączymy z osączoną fasolką, kukurydzą, posiekaną kolendrą i dressingiem, podajemy na ciepło.

:)

Pieczone bataty z flażoletką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Petryna

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu