
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Bataty obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Cebulę obieramy i siekamy w pióra.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Układamy pokrojone bataty, cebulę, pokrojoną paprykę, sól, rozkruszone chili oraz suszoną paprykę. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.
Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok, łączymy razem z oliwą i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone warzywa łączymy z osączoną fasolką, kukurydzą, posiekaną kolendrą i dressingiem, podajemy na ciepło.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej