
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kapustę szatkujemy, doprawiamy solą, a następnie ugniatamy dłonią przez około minutę, aż zmięknie.
Por kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Koperek drobno kroimy. Obraną marchewkę i seler ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce umieszczamy kapustę, marchewkę, seler, por, koperek. Dodajemy śmietanę i majonez. Mieszamy.
Do surówki dodajemy kukurydzę, doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby niewielką ilością soli. Ponownie mieszamy. Przed podaniem surówkę warto schłodzić w lodówce przez ½ godziny.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej