Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską

Składniki

  • 1 puszka Mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 212 ml
  • 500 g kalafiora
  • 250 g krojonych pomidorów bez skórki
  • 75 ml oliwy
  • 55 g bułki tartej
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • po ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego, płatków chili, wędzonej papryki oraz oregano
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską - Składniki

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską - Krok 1

Kalafior gotujemy w lekko osolonym wrzątku.

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską - Krok 2

Pomidory smażymy na połowie oliwy z czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem, papryką oraz chili i oregano.

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską - Krok 3

Kalafior rozdrabniamy widelcem lub w malakserze. Dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę oraz sól i pieprz. Mieszamy.

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską - Krok 4

Formujemy niewielkie kotleciki. Smarujemy je oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ około 20 minut.

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską - Krok 5

Pomidory mieszamy z osączoną z zalewy mieszanką Mexico. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Salsę podajemy z kotlecikami.

Pieczone kotleciki z kalafiora z salsą meksykańską

•ᴗ• Pulpeciki drobiowe na warzywnym ratatouille podane na białym talerzu, idealny pomysł na łatwy i zdrowy obiad.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą

Zapiekane naleśniki z indykiem i fasolą

Tacos z kurczakiem i meksykańską sałatką

Tacos z kurczakiem i meksykańską sałatką

Naleśniki z serem, miętą i groszkiem

Naleśniki z serem, miętą i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów