
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Fasolę miksujemy z miodem, mlekiem i oliwą na gładki mus.
Dodajemy mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Mieszamy.
Masę chłodzimy 30 minut w lodówce.
Formujemy dowolnego kształtu ciasteczka i pieczemy je 15 minut w 175℃. Po upieczeniu i wystudzeniu lukrujemy ciastka lub oprószamy cukrem pudrem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej