
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Buraczki lekko miksujemy lub rozdrabniamy praską do ziemniaków.
W misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną oraz sodą.
Dodajemy buraki, cukier, mleko oraz olej. Mieszamy łyżką.
Dodajemy bakalie – orzechy lekko kruszymy. Łyżkę orzechów odkładamy do posypania ciasta.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (20×20 cm). Posypujemy odłożonymi orzechami i pieczemy około 40 minut w 175℃. Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej