Your browser does not support JavaScript! Piernik z burak贸w z bakaliami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 1 puszka Buraczk贸w 鈥淯gotowane na parze鈥 Bonduelle 425 ml

  • 200 ml mleka

  • 150 g m膮ki orkiszowej pe艂noziarnistej (mo偶e by膰 pszenna pe艂noziarnista)

  • 125 g br膮zowego cukru

  • 100 g ciemnej czekolady

  • 70 g orzech贸w w艂oskich

  • 50 ml oleju

  • 30 g bakalii

  • 1 艂y偶ka przyprawy do piernika

  • 1 艂y偶ka ciemnego kakao do wypiek贸w

  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodz膮 od buraka dziekiego, kt贸ry do dzisiaj ro艣nie przy wybrze偶ach Oceanu Atlantyckiego i Morza 艢r贸dziemnego, a tak偶e w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiaj膮 si臋 ju偶 w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawia艂y si臋 w Grecji i staro偶ytnym Rzymie. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Piernik z burak贸w z bakaliami - Krok 1

Buraczki lekko miksujemy lub rozdrabniamy prask膮 do ziemniak贸w.

2

Piernik z burak贸w z bakaliami - Krok 2

W misce mieszamy m膮k臋 z kakao, przypraw膮 korzenn膮 oraz sod膮.

3

Piernik z burak贸w z bakaliami - Krok 3

Dodajemy buraki, cukier, mleko oraz olej. Mieszamy 艂y偶k膮.

4

Piernik z burak贸w z bakaliami - Krok 4

Dodajemy bakalie 鈥 orzechy lekko kruszymy. 艁y偶k臋 orzech贸w odk艂adamy do posypania ciasta.

5

Piernik z burak贸w z bakaliami - Krok 5

Ciasto przek艂adamy do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia (20×20 cm). Posypujemy od艂o偶onymi orzechami i pieczemy oko艂o 40 minut w 175鈩. Studzimy i polewamy roztopion膮 czekolad膮.

:)

Piernik z burak贸w z bakaliami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu