Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista)
  • 125 g brązowego cukru
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 70 g orzechów włoskich
  • 50 ml oleju
  • 30 g bakalii
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Piernik z buraków z bakaliami - Składniki

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 1

Buraczki lekko miksujemy lub rozdrabniamy praską do ziemniaków.

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 2

W misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną oraz sodą.

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 3

Dodajemy buraki, cukier, mleko oraz olej. Mieszamy łyżką.

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 4

Dodajemy bakalie – orzechy lekko kruszymy. Łyżkę orzechów odkładamy do posypania ciasta.

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 5

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (20×20 cm). Posypujemy odłożonymi orzechami i pieczemy około 40 minut w 175℃. Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.

Piernik z buraków z bakaliami

•ᴗ• Piernik z buraków z bakaliami
http://Puszka%20gotowanych%20buraczków%20na%20parze%20marki%20Bonduelle%20-%20idealny%20składnik%20do%20szybkiego%20i%20zdrowego%20posiłku.

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wytrawna choinka z ciasta francuskiego

Wytrawna choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Odrywany chlebek z ziołami, serem, kukurydzą i groszkiem

Odrywany chlebek z ziołami, serem, kukurydzą i groszkiem

Sałatka „król imprezy” z ryżem

Sałatka „król imprezy” z ryżem

Zobacz więcej takich przepisów