Your browser does not support JavaScript! Piernik z buraków z bakaliami - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 200 ml mleka

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista)

  • 125 g brązowego cukru

  • 100 g ciemnej czekolady

  • 70 g orzechów włoskich

  • 50 ml oleju

  • 30 g bakalii

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)


Przygotowanie

1

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 1

Buraczki lekko miksujemy lub rozdrabniamy praską do ziemniaków.

2

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 2

W misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną oraz sodą.

3

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 3

Dodajemy buraki, cukier, mleko oraz olej. Mieszamy łyżką.

4

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 4

Dodajemy bakalie – orzechy lekko kruszymy. Łyżkę orzechów odkładamy do posypania ciasta.

5

Piernik z buraków z bakaliami - Krok 5

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (20×20 cm). Posypujemy odłożonymi orzechami i pieczemy około 40 minut w 175℃. Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.

:)

Piernik z buraków z bakaliami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu