Your browser does not support JavaScript! Kolorowe śledzie z kukurydzą i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Kolorowe śledzie z kukurydzą i groszkiem - Krok 1

Filety śledziowe wyjmujemy z oleju, kroimy na 3-4-centymetrowe kawałki.

2

Kolorowe śledzie z kukurydzą i groszkiem - Krok 2

Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy, drobno siekamy. Kukurydzę z groszkiem osączamy z zalewy i przekładamy do miseczki.

3

Kolorowe śledzie z kukurydzą i groszkiem - Krok 3

W dwóch średnich lub w jednym dużym słoiku układamy kilka kawałków śledzi. Oprószamy je pieprzem, posypujemy cebulą, papryką, kukurydzą z groszkiem. W taki sam sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.

4

Kolorowe śledzie z kukurydzą i groszkiem - Krok 4

Śledzie zalewamy olejem rzepakowym oraz octem. Słoik zakręcamy i odkładamy do lodówki na około 12 godzin. Kolorowe śledzie z warzywami podajemy z dodatkiem pieczywa.

:)

Kolorowe śledzie z kukurydzą i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu