
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Filety śledziowe wyjmujemy z oleju, kroimy na 3-4-centymetrowe kawałki.
Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy, drobno siekamy. Kukurydzę z groszkiem osączamy z zalewy i przekładamy do miseczki.
W dwóch średnich lub w jednym dużym słoiku układamy kilka kawałków śledzi. Oprószamy je pieprzem, posypujemy cebulą, papryką, kukurydzą z groszkiem. W taki sam sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Śledzie zalewamy olejem rzepakowym oraz octem. Słoik zakręcamy i odkładamy do lodówki na około 12 godzin. Kolorowe śledzie z warzywami podajemy z dodatkiem pieczywa.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej