
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Groch gotujemy do miękkości.
Kapustę gotujemy do miękkości.
Ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kroimy lekko i przesmażamy na 15 ml oleju. Dodajemy ugotowany i odcedzony groch i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekane pieczarki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, jajka i ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde wykładamy po porcji farszu i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, a następnie odcedzamy. Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na reszcie oleju i polewamy pierogi.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej