Składniki

  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g gorącej wody
  • 300 g grzybów leśnych, np. borowików
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 75 g cebuli
  • 35 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Składniki

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 1

Soczewicę gotujemy z niewielką ilością oleju, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Powinna lekko się rozpadać. Odcedzamy i studzimy.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 2

Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na patelni.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 3

Wystudzoną soczewicę lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy podsmażone grzyby i osączony z zalewy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę, mieszamy i odstawiamy.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 4

Z mąki, gorącej wody i oleju zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na 15 minut, by odpoczęło, a następnie cienko wałkujemy.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 5

Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku z niewielką ilością oleju.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem

•ᴗ• Tradycyjne polskie pierogi z posypką z zasmażanych cebulek, podane z groszkiem na eleganckim białym talerzu z widelcem u boku oraz świątecznymi akcentami w tle. Perfect first course for a festive meal.
http://Puszka%20zielonego%20groszku%20marki%20Bonduelle%20'Groszek%20Tradycyjny'%20-%20doskonały%20składnik%20wielu%20przepisów%20kulinarnych.

Groszek Tradycyjny Bez Pozostałości Pestycydów

Groszek Tradycyjny jest bez pozostałości pestycydów, ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Idealny do użycia w daniach zimnych i na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Miska pełna kuskusu z warzywami i ciecierzycą na drewnianym tle.

Leczo z kaszą kuskus

Biała kiełbasa z wiosenną sałatką ziemniaczaną

Biała kiełbasa z wiosenną sałatką ziemniaczaną

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami, posypana świeżymi ziołami.

Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów