
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy delikatnie na maśle. Dodajemy groszek.
Składniki przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
Połowę zupy odlewamy i starannie przecieramy przez sito. Do pozostałej części zupy dodajemy pastę wasabi. Łączymy zupę w całość.
Podajemy z kiełkami i pieczywem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej