Your browser does not support JavaScript! Pierogi z soczewicą - Warzywne Inspiracje

Składniki

Farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 600 g mąki pszennej

  • 20 g masła

  • 250 ml gorącej wody

  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Tymianek

  • Różowy pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Pierogi z soczewicą - Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do gorącej wody wkładamy masło i czekamy, aż się roztopi.

2

Pierogi z soczewicą - Krok 2

Stopniowo wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.

3

Pierogi z soczewicą - Krok 3

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę trzemy na większych oczkach tarki.

4

Pierogi z soczewicą - Krok 4

Warzywa smażymy na oleju około 7 minut, następnie dodajemy soczewicę.Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką.

5

Pierogi z soczewicą - Krok 5

Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy kółka, na które wykładamy farsz i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

:)

Pierogi z soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu