Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie Czerwonej fasoli Bonduelle 212 ml (2×106 ml)

  • 100 g piersi z indyka

  • 40 g żółtego sera

  • 1 małe jajko

  • 1 łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki

  • 1 łyżka oleju

  • ½ opakowania ciasta francuskiego

  • ½ łyżeczki zielonej czubricy

  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku

  • ¼ czerwonej papryki

  • ¼ żółtej papryki

  • 5-centymetrowy kawałek pora

  • Sól

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pierożki z ciasta francuskiego z indykiem i papryką - Krok 1

Paprykę kroimy w niedużą kostkę. Por drobno siekamy.

2

Pierożki z ciasta francuskiego z indykiem i papryką - Krok 2

Indyka kroimy w niedużą kostkę. Doprawiamy solą, wędzoną papryką i czubricą.

3

Pierożki z ciasta francuskiego z indykiem i papryką - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy por, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso oraz paprykę. Smażymy dalej przez kilka minut, aż mięso będzie wysmażone. Pod koniec dodajemy przepłukaną na sicie fasolę. Mieszamy. Farsz studzimy.

4

Pierożki z ciasta francuskiego z indykiem i papryką - Krok 4

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Na środek nakładamy łyżkę farszu i posypujemy startym serem.

5

Pierożki z ciasta francuskiego z indykiem i papryką - Krok 5

Pierożki zlepiamy. Przy pomocy widelca robimy ozdobną falbankę. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w temp. 200°C z termoobiegiem przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni i będzie chrupiące. Podajemy z ulubionym sosem, np. z musztardą lub ketchupem.

:)

Pierożki z ciasta francuskiego z indykiem i

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu