Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle
  • 1 kg piersi indyka
  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g masła
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g cukru
  • 50 g soli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • Natka pietruszki
  • Gałązka rozmarynu
  • Skórka z ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Składniki

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 1

W litrze przegotowanej wody o temperaturze pokojowej rozpuszczamy 50 g soli i 50 g cukru. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, anyż, skórkę z cytryny, ziarna pieprzu i połowę rozmarynu. Wkładamy mięso i zostawiamy na 2 godziny lub całą noc w chłodnym miejscu.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 2

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 12 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączoną z wody kaszę wsypujemy do miski.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 3

Mrożone warzywa podsmażamy na łyżce masła przez 3 minuty z posiekanym czosnkiem i resztą rozmarynu. Lekko studzimy.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 4

Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy suszoną i świeżą żurawinę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso rozcinamy horyzontalnie w taki sposób, by powstał duży prostokątny płat. Lekko rozbijamy tłuczkiem, wyrównując w ten sposób grubość mięsa na całej powierzchni.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 5

Farsz rozkładamy na całej powierzchni mięsa i lekko dociskamy. Zwijamy dość ściśle i związujemy bawełnianą nicią. Na patelnię wysypujemy ziarna kopru, dodajemy masło i roztapiamy. Gdy masło się spieni, usuwamy łyżką pianę i polewamy masłem roladę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 60 minut. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewamy mięso masłem z dna blaszki. Temperatura upieczonego mięsa w środku powinna osiągnąć 76-78°C. Przed pokrojeniem odstawiamy na 15 minut.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

•ᴗ• Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną
http://Opakowanie%20zupy-kremu%20dyniowej%20marki%20Bonduelle%20z%20przedstawieniem%20garnka%20z%20zupą%20oraz%20możliwością%20zmiksowania%20jej%20na%20krem.

Zupa – Krem Dyniowa

Zupy z warzyw mrożonych to idealne rozwiązanie na szybki, wartościowy posiłek Ciesz się smakiem i jakością warzyw Bonduelle w zupie, którą przygotujesz tak jak lubisz! Spróbuj w postaci zupy z kawałkami warzyw lub w zupie-krem.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Karp w galarecie z kukurydzą i papryką

Karp w galarecie z kukurydzą i papryką

Śledź po królewsku z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami

Śledź po królewsku z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami

Śledź pod pierzynką z buraczkami i chrzanem

Śledź pod pierzynką z buraczkami i chrzanem

Zobacz więcej takich przepisów