Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle

  • 1 kg piersi indyka

  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 g masła

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 50 g cukru

  • 50 g soli

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego

  • 4-5 ziaren pieprzu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1-2 gwiazdki anyżu

  • Natka pietruszki

  • Gałązka rozmarynu

  • Skórka z ½ cytryny

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 1

W litrze przegotowanej wody o temperaturze pokojowej rozpuszczamy 50 g soli i 50 g cukru. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, anyż, skórkę z cytryny, ziarna pieprzu i połowę rozmarynu. Wkładamy mięso i zostawiamy na 2 godziny lub całą noc w chłodnym miejscu.

2

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 2

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 12 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączoną z wody kaszę wsypujemy do miski.

3

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 3

Mrożone warzywa podsmażamy na łyżce masła przez 3 minuty z posiekanym czosnkiem i resztą rozmarynu. Lekko studzimy.

4

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 4

Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy suszoną i świeżą żurawinę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso rozcinamy horyzontalnie w taki sposób, by powstał duży prostokątny płat. Lekko rozbijamy tłuczkiem, wyrównując w ten sposób grubość mięsa na całej powierzchni.

5

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 5

Farsz rozkładamy na całej powierzchni mięsa i lekko dociskamy. Zwijamy dość ściśle i związujemy bawełnianą nicią. Na patelnię wysypujemy ziarna kopru, dodajemy masło i roztapiamy. Gdy masło się spieni, usuwamy łyżką pianę i polewamy masłem roladę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 60 minut. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewamy mięso masłem z dna blaszki. Temperatura upieczonego mięsa w środku powinna osiągnąć 76-78°C. Przed pokrojeniem odstawiamy na 15 minut.

:)

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu